Hop til hovedindholdet

Landsforeningen Autisme Kreds Østjylland logo

Autisme og selvkritik Aflyst


Dato og tid

Torsdag d. 21. marts 2024 kl. 18:00 til 21:00

Tilmeldingsfrist

Fredag d. 15. marts 2024 kl. 09:00

Sted

Kolind+, Bugtrupvej 33, 8560 Kolind Kolind+
Bugtrupvej 33
8560 Kolind

Autisme og selvkritik Aflyst


Autisme og selvkritik

 
Oplæg af Line Gebauer og Krista Straarup - begge fagpersoner der til dagligt arbejder med mennesker med neurodivergente udviklingsprofiler og som har stor erfaring med at arbejde compassion-fokuseret.
 

De fleste kender til den indre kommentator, der fra tid til anden fylder i ens tanker og kommer med input som: ”Tag dig nu sammen!”, ”Du burde….”, ”Det er simpelthen ikke godt nok”, ”Hvorfor kan du ikke bare være som alle de andre?”, ”Du er uduelig!”, ”Når du er på den måde, er der ingen andre der gider at være sammen med dig” – Det er selvkritikken, der er på spil. Man kan have en ide om at selvkritikken hjælper os, med at gøre vores bedste og passe ind, men oftest tager selvkritikken overhånd og i stedet for at være hjælpsom, resulterer den i mental mistrivsel og dårligere kontakt med andre mennesker.

Når vi møder modgang i livet, kan den indre kritiker tage til i styrke og dens nedsættende kommentarer kan opleves som sandheden om hvem vi i virkeligheden er. De fleste på autismespektret har mange erfaringer med at være i situationer der er stressende eller svære at håndtere, og mange autister genkender en høj grad af selvkritik hos dem selv. For mange er det selvkritikken, der f.eks. har ’lært’ dem at maskere og som fastholder dem i så høj grad af maskering, at de ikke får den hjælp eller de informationer som de har brug for. Selvkritikken kan medføre en skam over at være den man er, hvilket resulterer i en oplevelse af at man ikke er sit autentiske selv eller at man ikke har værdi som den man i virkeligheden er.

Det samme mønster, med høj grad af selvkritik, ser man ofte hos forældre til børn med autisme. Forældrerollen i sig selv er fuld af udfordringer og konflikter, men når man har et barn med autisme, kan der være unikke udfordringer og særlige hensyn som andre forældre ikke kender til eller kan forstå. Man kan derfor opleve sig meget alene og tvivlen om hvorvidt man gør nok eller gør det rigtige for sit barn kan blive stor. I tillæg til dette kan misforståelser forældrene i mellem, eller i samarbejdet med skolen give anledning til høj grad af selvkritik, belastning og mental mistrivsel.

I dette oplæg vil du høre mere om hvad selvkritik er for en størrelse, hvorfor den opstår og hvorfor den nogle gange kan blive så stærk at den ødelægger vores handlemuligheder og trivsel. Vi vil tale om hvordan man kan ændre sit forhold til selvkritikken, så den ikke får den samme magt. Vi vil introducere compassion-mentaliteten og fortælle om hvordan compassion kan være et modstykke til selvkritik som kan give større trivsel og bedre handlemuligheder, selv når man står i noget der er svært.

 Foredraget er støttet af Frivilligrådet i Syddjurs Kommune.

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >

Kontaktinformation til arrangør

Landsforeningen Autisme Kreds Østjylland
Tlf: +45 25283244
kassererautismeoj@autismeforening.dk

Kontaktinformation til arrangør

Landsforeningen Autisme Kreds Østjylland
Tlf: +45 25283244
kassererautismeoj@autismeforening.dk